به گزارش روابط عمومی موسسه، پایگاه اطلاعاتی MRLهای ملی برای نخستین بار در کشور مطابق با استانداردهای اتحادیه اروپا در سایت موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به آدرس http://mrl.iripp.ir راهاندازی شد. در این سایت 2700 داده MRL براي 203 آفتکش در بیش از 80 محصول مختلف کشاورزی موجود است.
سرکار خانم دکتر وحیده مهدوی عضو هیات علمی و مسئول آزمایشگاه مرجع اندازهگیری باقیمانده سموم، موسسه به عنوان مجری مسئول طرح «تعیین حد ملی مجاز باقیمانده(MRL) آفتکشها در محصولات کشاورزی به منظور افزایش ایمنی غذایی» در این باره گفت: باقیمانده سموم در محصولات کشاورزي و ورود آنها به بدن انسان میتواند ایجاد مسمومیت و عوارض ناخواستهاي مانند سرطان، ناباروری وکندذهنی را در پی داشته باشد. در هنگام مصرف محصولات کشاورزي، لازم است استانداردهاي خاصی از نظر میزان باقیمانده سموم رعایت شود که اصطلاحاً حداکثر باقیمانده مجاز ی (Minimum Residue Level-MRL) نامیده میشود. این پارامتر نشان دهنده حداکثر باقیمانده آفتکش است که وجودش روي محصول مجاز میباشد. ضروري است هر کشور با توجه به شرایط اقتصادي و اجتماعی خود نسبت به تعیین MRL هاي ملی اقدام نماید. شاخصهاي حداکثر مجاز باقیمانده سموم بر اساس اطلاعات جمعآوري شده از تنوع واقعی مصرف آفتکشها و سبد غذایی کشور و طبق ارزیابی ریسک مورد تایید مجامع بین المللی در سال 2017 تعیین شد.
وی خاطرنشان کرد: تحقق يكي از الزامات مهم براي ارزيابي سلامت محصولات كشاورزی، زمينه سازي براي اصلاح الگوي مصرف آفتكشها، ایجاد شاخص جهت ارزیابی کیفیت محصولات وارداتی و تضمين سلامت ملي از دستاوردهای اقتصادی- اجتماعی این پایگاه میباشد.مسئول آزمایشگاه مرجع اندازه گیری باقیمانده سموم در خصوص دستاوردهای بینالمللی این پایگاه به قرار گرفتن ايران در فهرست كشورهاي صاحبMRL ، ايجاد بستر لازم براي تاثيرگذاري بر مصوبات كميته بينالمللي كدكس باقيمانده آفتكشها و تسهيل در صادرات محصولات كشاورزي اشاره نمود.
خانم دکتر مهدوی درباره همکاران و بخشهایی که در این مهم همکاری داشتند افزود: طراحی این پایگاه با همکاری صمیمانه خانم مهندس محبوبه افضل وطن مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات موسسه صورت گرفت. همچنین همکاران محترم بخش تحقیقات آفتکشها به ویژه آقای دکتر احمد حیدری، آقای دکتر بابک حیدری علیزاده، خانم دکتر لیلا فرآورده و آقای دکتر محسن مروتی در تهیه اطلاعات موردنیاز پایگاه اطلاعاتی سهم بسزایی داشتند.
مجری مسئول طرح تعیین MRLهای ملی جهت تعیین افزایش کیفیت غذایی، از سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، آزمایشگاه تحقیقاتی علوم حیاتی فاروق، شرکت خدماتی، آموزشی و تحقيقاتی مرجعان خاتم، آزمایشگاه کیمیا شنگرف، سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، موسسه علوم تحقیقاتی امین آزمای شرق، آزمایشگاه پرهام گستر فارس و سازمان حفظ نباتات به عنوان بخشهایی که در این مهم مشارکت نمودند، نام برد.
شایان ذکر است، طراحی این سایت مطابق سایت اتحادیه اروپا انجام گرفته و به کاربر این امکان را میدهد که به مقدار مجاز باقیمانده آفتکش موردنظر در محصول دلخواه به راحتی دسترسی یابد. با افتتاح این سامانه، ایران نیز به جمع کشورهای صاحب MRL پیوسته و این موضوع در محافل بین المللی مانند codex alimentarius بسیار حائز اهمیت است.
