دوشنبه, 15 ارديبهشت 1404

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۱۰:۴۴
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۲/۱۵ 
با حضور دفتر امور بین‌الملل و معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی؛
بازدید كارشناسان فائو از آزمایشگاه مرجع تحقیقات مایكوتوكسین‌های موسسه تحقیقات گیاه‌پزشكی كشور
نمایندگان فائو ضمن آشنایی با فعالیت‌های موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور و دستاوردهای آن، از آزمایشگاه مرجع تحقیقات مایکوتوکسین‌ها در راستای اجرای پروژه TCP پسته بازدید به عمل آوردند.

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، جلسه «آشنایی با دستاوردهای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در زمینه ردیابی آفلاتوکسین‌ها ذیل پروژه مشترک همکاری‌های فنی فائو و وزارت جهاد کشاورزی در زمینه ارتقاء تولید و صادرات پسته ایران از طریق استقرار مدیریت یکپارچه محصول» با حضور شهرام نعیمی رییس موسسه، بنوئیت گلاد مشاور بین‌المللی فائو در زمینه توسعه و بهبود آزمایشگاه، محمدحسین شجاعی  مشاور ملی فائو در زمینه آزمایشگاه و کنترل کیفیت و مهناز شعبانی متخصص برنامه‌ریزی و پشیبانی فائو، شهرام شاهرخی معاون پژوهشی و علی عامری سیاهوئی معاون برنامه‌ریزی و پشتیبانی موسسه، ابوالقاسم قاسمی معاون بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی و روح‌الله کرمی اسبو مسئول آزمایشگاه مرجع تحقیقات مایکوتوکسین‌ها در سالن جلسات شهید شهریاری برگزار شد.

شهرام نعیمی در ابتدا به معرفی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور به عنوان یکی از موسسات زیرمجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی پرداخت و گفت: این موسسه با قدمت صد سال، در زمینه امنیت و سلامت غذایی کشور در راستای شعار غذای بیشتر، غذای بهتر فعالیت می‌کند. مهمترین هدف این موسسه شناسایی و مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز با استفاده از روش‌های غیرشیمیایی و مدیریت تلفیقی است.

بنوئیت گلاد مشاور بین‌المللی فائو در زمینه توسعه و بهبود آزمایشگاه از کشور فرانسه، در مورد پروژه مشترک فائو و وزارت جهاد کشاورزی با هدف ارتقاء تولید و صادرات پسته ایران و  شناسایی و مدیریت مایکوتوکسین‌ در پسته به ویژه افلاتوکسین‌ها گفت: سفر من به ایران در چارچوب پروژه همکاری‌های فنی و با هدف تقویت توانمندی‌های ایران در زمینه پایش و کنترل مایکوتوکسین‌ها در پسته ایران صورت گرفته است. در این ماموریت وظیفه ارزیابی، بازبینی و ارائه پیشنهاد در جهت بهبود روش‌های نمونه‌برداری، آنالیز و تست‌های آزمایشگاهی برای هم راستاسازی بهتر با مقررات اتحادیه اروپا را برعهده دارم.

وی افزود: با توجه به اهمیت پسته ایران در بازارهای اتحادیه اروپا، مدیریت افلاتوکسین‌های آن تاثیر مستقیمی در تجارت جهانی این محصول دارد. از این رو بهتر است محصولاتی با کمترین میزان افلاتوکسین تولید شود و باید به سوی تولید پسته بدون افلاتوکسین برویم. البته تصمیمات سختگیرانه دولت ایران با هدف تولید پسته سالم و تلاش بخش خصوصی در رسیدن به این هدف، کاملا ملموس و شایان توجه و تقدیر است.

مشاور بین‌المللی فائو در زمینه توسعه و بهبود آزمایشگاه ادامه داد: در این سفر از باغات پسته کرمان و رفسنجان، آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو در کرمان، رفسنجان و تهران بازدید کرده و هم اکنون برای بازدید از یکی از بهترین آزمایشگاه‌های تحقیقات مایکوتوکسین‌های ایران در موسسه حضور پیدا کرده است.

کرمی اسبو ضمن شرح فعالیت‌ها و تحقیقاتی که تاکنون بر روی مایکوتوکسین‌ها در کشور انجام شده گفت: تحقیقات زيادي از جمله روش‌هاي فيزیکي و شيميايي براي خارج‌سازي يا سم زدايي آفلاتوکسين‌ها انجام شده است، در سال‌هاي اخيراستفاده از روشهاي بيولوژيکي و شیمیایی در توکسين‌زدايي آفلاتوکسين‌ها بشدت افزايش يافته است و به عنوان يک روش نوين در دست بررسي هستند. در این راستا  تحقیقاتی در موسسه بر روی برخی از محصولات کشاورزی انجام شده و نتایج خوبی به دست آمده است.

نعیمی در مورد همکاری این موسسه با فائو تاکید داشت: این موسسه آماده همکاری برای انجام هرگونه تحقیقات برای کنترل و مدیریت مایکوتوکسین‌ها بوده و محققین این موسسه روی پیشگیری و کنترل قارچ‌های توکسین‌زا و مدیریت مایکوتوکسین‌ها در محصولات مختلف در آزمایشگاه مرجع تحقیقات مایکوتوکسین‌ها واقع در بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی در حال فعالیتند و نتایج مطلوبی نیز حاصل شده است. این موسسه پروژه TCP دیگری با موضوع مدیریت آفات و بیماری‌های خرما با همکاری فائو، در دست اجرا دارد.

محمد حسین شجاعی  مشاور ملی فائو در زمینه آزمایشگاه و کنترل کیفیت عنوان کرد: خوشبختانه تحقیقات محققین موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، منجر به کسب اطلاعات و دستاوردهای فراوان و ذیقیمتی از انواع  مایکوتوکسین‌ها در موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور شده است.

مهناز شعبانی متخصص برنامه‌ریزی و پشتیبانی فائو ضمن شرح فعالیت‌های انجام شده ذیل پروژه مشترک همکاری‌های فنی فائو و وزارت جهاد کشاورزی با هدف ارتقاء تولید و صادرات پسته ایران تصریح کرد: در این پروژه به منظور ارتقا ظرفیت‌های وزارت جهاد کشاورزی در بهبود مدیریت یکپارچه زنجیره تامین پسته با تاکید بر بهره‌وری، برداشت، فرآوری و تولید محصول سالم اقدامات متعددی صورت گرفته است. سه استان کرمان، یزد و خراسان رضوی به عنوان پایلوت انتخاب شده و اقدامات پروژه در بخش تقویت بهره‌وری پسته ایران با تاکید بر روش‌های خوب کشاورزی (GAP) با هدف به روزرسانی دستورالعمل‌های کاشت، داشت و برداشت متمرکز بر مدیریت آبیاری، مدیریت تغذیه و خاک، مدیریت آفات و بیماری‌ها، مدیریت باغبانی و همچنین مدیریت بهداشت محصول با تمرکز بر کاهش افلاتوکسین و باقیمانده سموم در حال انجام است و ذیل آن با کمک پژوهشکده پسته در رفسنجان تاکنون نزدیک به 400 باغدار، کارشناس ترویج، کارشناس کشاورزی، کارشناس فرآوری پسته، محقق و صادرکننده پسته در مورد به روزترین روش‌های خوب کشاورزی (GAP)، به روزترین روش‌های برداشت و فرآوری پسته (GHP) آموزش دیده‌اند.

شعبانی ادامه داد: در بخش بهبود فرآیندهای برداشت، از تخصص فنی و علمی مشاور بین المللی در زمینه زنجیره تامین پسته پروفسور پائولا باتیلانی متخصص مایکوتوکسین‌ها از دانشگاه کاتالونیای ایتالیا استفاده شد، که ایشان کارگاه‌های آموزشی مبسوطی در دو سطح مقدماتی و پیشرفته در مورد مدیریت مایکوتوکسین‌ها و گونه آسپرژیلوس فلاووس به صورت آنلاین برای 70  نفر از باغ‌داران، کارشناسان ترویج، محققان، کارشناسان پسته، قارچ شناسان و اعضای هیات علمی برگزار کردو همچنین سند تخصصی با عنوان راهنمای جامع مدیریت آفلاتوکسین و نوآوری‌ها برای زنجیره ارزش پسته ایران ارائه شد.

متخصص برنامه‌ریزی و پشتیبانی فائو در شرح فعالیت‌های انجام شده در این پروژه افزود: در بخش ارتقا کنترل کیفیت و تقویت ظرفیت‌های سلامت پسته ایران دو مشاور بین‌المللی با پروژه همکاری کردند، که قبل از ماموریت بنوئیت گلاد، سانجی دیو مشاور بین المللی کیفیت غذا و رئیس پیشین کمیسیون استانداردهای غذایی کدکس در سفر یک هفته‌ای خود به ایران علاوه بر برگزاری کارگاه آموزشی برای نمایندگانی از معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، سازمان حفظ نباتات، سازمان استاندارد و بخش خصوصی در مورد ضوابط بهداشتی و کنترل کیفی در زمینه تجارت مواد غذایی با توجه به استانداردهای بین‌المللی از جمله کودکس به ارایه برنامه مبسوط ردیابی پسته ایران با تمرکز بر ارائه محصول سالم از باغ تا مبادی صادراتی پرداختند.

وی تاکید کرد: ماموریت بنوئیت گلاد به ایران نیز در راستای ارائه بهترین روش‌های بین‌المللی در زمینه نمونه‌برداری و آنالیزهای آزمایشگاهی برای پایش و رصد افلاتوکسین می‌باشد.

در ادامه حاضرین به همراه فاطمه رجبعلی جاوردی سرپرست گروه سازمان‌های تخصصی دفتر امور بین‌الملل، اکبر اسماعیلی رییس گروه پسته و اندیشه احمدپور کارشناس امور پسته دفتر میوه های سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، از آزمایشگاه مایکوتوکسین‌های موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور واقع در بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی بازدید به عمل آورده و در جریان امکانات و فعالیت‌های انجام شده و در دست انجام آن قرار گرفتند.

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

 

 

 

 

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها