دوشنبه, 15 ارديبهشت 1404

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۱۱:۳۶
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۲/۱۵ 
به همت اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور برگزار شد؛
وبینار آموزشی مدیریت آفات و بیماری‌های كلزا
اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در وبینار آموزشی «مدیریت آفات و بیماری‌های کلزا»؛ پوسیدگی‌های قارچی، سفيدك‌ها، ساق سیاه و بلايت آلترناريايی را از مهمترین بیماری‌ها و شته مومی، سنک، کک، سوسک‌های گرده خوار را از مهمترین آفات کلزا معرفی کردند

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌‌پزشکی کشور، وبینار آموزشی «مدیریت آفات و بیماری‌های کلزا» با تدریس سمیرا پیغامی عضو هیات ‌علمی بخش  تحقیقات بیماری‌های گیاهی و امیر محسنی امین عضو هیات علمی بخش تحقیقات حشره‌شناسی کشاورزی در سطح ملی برگزار شد.

پیغامی در این وبینار گفت: کلزا در حال حاضر مهم­ترین دانه روغنی کشور است. عوامل بیماریزا جزو مهم­ترین عوامل کاهش عملکرد کلزا می­باشند و آشنایی با این عوامل و نحوه مدیریت آن­ها برای موفقیت در تولید و افزایش عملکرد ضروری است.

وی به معرفی بیماری‌های پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه کلزا، ساق سیاه، پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه، لكه برگي و بلايت آلترناريايی، سفيدك كركی و سفیدک سطحی در کلزا پرداخت و گفت: پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه کلزا همه ساله در استان‌های گلستان، مازندران، اردبیل (دشت مغان) و خوزستان با شدت زیاد مشاهده می­شود. عامل بیماری با صدمه زدن به ساقه اصلی و شاخه­ها در زمان گلدهی، باعث کاهش شدید عملکرد می­شود. تاکنون رقم مقاومی در کنترل بیماری معرفی نشده است. کنترل شیمیایی در مرحله گلدهی و استفاده از مواد بیولوژیک جهت مدیریت این بیماری توصیه می‌شود.

عضو هیات علمی موسسه ادامه داد: عامل بیماری ساق سیاه به تمام بخش‌های گیاه حمله می‌کند. آلودگی در پای ساقه منجر به بروز شانکر طوقه می‌شود که خسارت‌زاترین حالت بیماری است. استفاده از تناوب زراعی سه ساله، ارقام مقاوم و ضدعفونی بذور برای مدیریت این بیماری توصیه می‌شود. پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه در مرحله گیاهچه موجب پوسیدگی هیپوکوتیل و مرگ گیاهچه می­شود. تمامی ارقام کلزا نسبت به این بیماری حساسند. برای کنترل این بیماری ضدعفونی بذور و عدم آبیاری زیاد مزرعه توصیه می‌شود.

 پیغامی با اشاره به اینکه بیشترین میزان آلودگی لكه برگي و بلايت آلترناريايی در اواخر فصل، در مزارع تحت سیستم آبیاری بارانی مشاهده می‌شود، استفاده از ارقام مقاوم و خودداری از آبیاری در مرحله گلدهی و دانه‌بندی را در مدیریت این بیماری موثر دانست و تصریح کرد: سفیدک کرکی در شرایط آب و هوایی سرد و مرطوب خسارت­زا است. معمولا عامل بیماری در اوایل فصل روی گیاهچه­ها، به ويژه روي كوتيلدون­هايي که با سطح خاك مرطوب تماس دارند، مشاهده شده و با افزایش سن گیاه و ظهور برگ­های جدید، پیشرفت بيماري متوقف می‌شود. استفاده از ارقام مقاوم و ضدعفونی بذور در مدیریت بیماری توصیه می گردد. سفیدک پودری در ایران معمولا در اواخر فصل زراعی در برخی مزارع کلزا که مدیریت درست ندارند، مشاهده می­شود و در صورت نیاز محلول پاشی با گوگرد در کنترل بیماری موثر است. 

در ادامه امیر محسنی امین به معرفی مهمترین آفات کلزا و روش‌های مدیریت آن پرداخت. عضو هیات علمی بخش تحقبقات حشره شناسی کشاورزی از شته مومی کلزا به عنوان یکی از آفات مهم کلزا نام برد و در خصوص مدیریت شته مومی کلم گفت: کاشت ارقام مقاوم، اجتناب از بروز تنش خشکی در مزرعه، کاربرد کودهای ماکروی نیتروژن، فسفر و پتاسیم (به ترتیب به میزان 350، 150 و 100 کیلوگرم)؛ به ترتیب از منبع اوره 46 درصد، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم توصیه می‌شود. کود نیتروژنه باید در سه تا چهار نوبت مصرف شود. نوبت اول در زمان کاشت به صورت خاکبرد به همراه دو کود فسفر و پتاسیم و نوبت دوم و سوم باید در اواخر اسفند شروع و در ابتدای مرحله ساقه‌دهی تمام شود.

وی از سنک کلزا به عنوان یکی دیگر ار آفات مهم کلزا یاد کرد و افزود: این آفت قبل از برداشت به غلاف‌ها حمله کرده و بیشترین خسارت آن مربوط به زمان خشک شدن غلاف است. پس از برداشت کلزا، به سایر مزارع و باغات اطراف هجوم برده و به دلیل جمعیت میلیونی آن، بسیار خسارت‌زا خواهد بود.

محسنی امین در خصوص مدیریت سایر آفات مهم کلزا توصیه کرد: ضدعفونی بذور کلزا قبل از کاشت برای کنترل کک کلزا، کاشت ارقام زودگل برای کنترل سوسک‌های گرده خوار کلزا، موجب می‌شود سوسک‌ها در زمان هجوم به مزارع کلزا گرده کافی در اختیار داشته باشند و مجبور به تغذیه از اندام‌های گل و پرچم نباشند.

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

img_1891.jpg

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها