پنج‌شنبه, 18 ارديبهشت 1404

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۱۴:۱۹
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۲/۱۷ 
مصاحبه عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با خبرگزاری مهر:
ثبت نخستین آفت‌كش گیاهی بر پایه گیاهان بومی ایران برای كنترل آفات پسته
عضو هیات‌ علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در گفتگو با خبرگزاری مهر، از تولید اولین آفت‌کش‌ گیاهی بومی در ایران برای کنترل آفت پسیل پسته توسط محققین این موسسه خبر داد

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور مریم نگهبان، عضو هیات ‌علمی موسسه در گفنگو با خبرگزاری مهر درباره تولید محصولات گیاه پایه برای مبارزه با آفات گیاهی گفت: تولید و ثبت یک آفت‌کش گیاهی بر پایه گیاهان بومی منطبق با استانداردهای ملی و بین‌المللی برای اولین بار در ایران، به عنوان گامی در کاهش وابستگی به آفت‌کش‌های شیمیایی و توسعه کشاورزی پایدار است.

وی  با تاکید بر اهمیت تولید آفتکش‌های گیاهی به عنوان راه‌حلی سبز برای کشاورزی پایدار جهانی گفت: در جهان امروز، بحران‌های زیست‌محیطی و نگرانی‌های فزاینده درباره سلامت انسان، کشاورزی را به سمت روش‌های پایدار سوق داده است. در این میان، آفت‌کش‌های گیاهی به عنوان جایگزینی ایمن و سازگار با طبیعت، توجه جهانی را به خود جلب کرده‌اند.

عضو هیات علمی موسسه  در مورد مزایای این ترکیبات در مقایسه با سموم شیمیایی عنوان کرد: آفت‌کش‌های گیاهی برخلاف آفت‌کش‌های شیمیایی از ترکیبات طبیعی مشتق شده از گیاهان، قارچ‌ها یا باکتری‌ها ساخته می‌شوند. بنابراین کم‌خطر و سازگار با اکوسیستم هستند.بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت و سازمان خواربار جهانی (فائو)، سالانه حدود ۳ میلیون نفر در جهان به دلیل مواجهه با آفت‌کش‌های شیمیایی دچار مسمومیت می‌شوند، در حالی که استفاده از آفت‌کش‌های طبیعی می‌تواند این رقم را به شدت کاهش دهد.

محقق موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با اشاره به حرکت جهان به سمت مصرف آفت‌کش‌های گیاهی ادامه داد: سلامت انسان، حفظ محیط زیست، توسعه تجارت جهانی و اقتصاد پایدار از مهمترین عواملی هستند که منجر به مصرف این ترکیبات در کشاورزی جهانی شده‌اند.عدم باقیمانده آفت‌کش‌های خطرناک در محصولات کشاورزی در نتیجه استفاده از آفت‌کش‌های گیاه پایه، منجر به کاهش بیماری‌های ناشی از مصرف مواد شیمیایی در جوامع شده و به طور مستقیم روی سلامت انسان‌ها تأثیر دارد. از سوی دیگر با جلوگیری از آلودگی آب، خاک و کاهش تلفات حشرات مفید مانند زنبورهای عسل نقش مهمی در حفظ محیط زیست ایفا می‌کند.

نگهبان ضمن اشاره به قوانین سختگیرانه اتحادیه اروپا و آمریکا درباره حد مجاز آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی گفت: محصولات ارگانیک و کم‌خطر، بازارهای صادراتی بهتری داشته و منجر به توسعه تجارت جهانی آفت‌کش‌های گیاهی شده است. همچنین تولید این ترکیبات در داخل کشور با کاهش وابستگی به آفت‌کش‌های وارداتی، ایجاد اشتغال در بخش تحقیقات و تولید داخلی منجر به ایجاد اقتصاد پایدار می‌شود.ارزش بازار آفت‌کش‌های زیستی در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۶.۴ میلیارد دلار رسید و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۸، با رشد سالانه ۱۵ درصد به ۱۳ میلیارد دلار برسد. بسیاری از کشورهای پیشرو سرمایه گذاری‌های کلانی در این حوزه انجام داده‌اند، اما کشورهای در حال توسعه نیز با تکیه بر تنوع گیاهی خود، در حال ورود به این عرصه هستند.

عضو هیات علمی بخش آفتکشها  با اشاره به تولید اولین آفت‌کش‌گیاهی بومی در ایران گفت: محققان مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور که یکی از زیرمجموعه‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی است، با سال‌ها پژوهش موفق شدند برای نخستین بار در ایران یک آفت‌کش گیاهی کاملا بومی را در سازمان حفظ نباتات به ثبت برسانند. این محصول که طبق استانداردهای ملی و بین‌المللی تولید شده، گام مهمی در کاهش وابستگی به سموم شیمیایی و توسعه کشاورزی پایدار محسوب می‌شود. و هدف اصلی این آفت‌کش گیاهی، کنترل پسیل پسته به عنوان یکی از مخرب‌ترین آفات باغات پسته ایران است. همچنین از مهم‌ترین ویژگی‌های کلیدی این آفت‌کش گیاهی، می‌توان به جایگزینی آن با آفت‌کش‌های پرخطر شیمیایی، کاهش آلودگی محیطی، افزایش کیفیت پسته صادراتی و توسعه فناوری‌های سبز در کشور اشاره کرد.

نگهبان در پایان اظهار کرد: این دستاورد اقدامی موثر در حفظ محیط زیست، سلامت جامعه و اقتصاد ملی به شمار می‌رود.

لینک خبر: https://www.mehrnews.com/news/6458111

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها