چهارشنبه, 12 شهريور 1404

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۱۱:۳۴
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۶/۰۳ 
عضو هیات علمی موسسه در برنامه رویش سیما:
استاندارد باقیمانده آفتكشها در محصولات كشاورزی
محسن مروتی عضو هیات‌علمی بخش تحقیقات آفت‌‎کش‌ها، در برنامه رويش شبكه آموزش سيما، به معرفی استاندارد باقیمانده آفتکشها در محصولات کشاورزی پرداخت

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياه ­پزشكي كشور، برنامه تلویزیونی « استاندارد باقیمانده آفتکشها در محصولات کشاورزی » باحضور محسن مروتی عضو هيات­ علمی بخش تحقیقات آفت‌کش‌های موسسه از برنامه رويش، شبكه آموزش سيما پخش شد.

مروتی در این برنامه عنوان کرد با توجه به افزایش جمعیت زمین، نیاز این جمعیت به غذا نیز رو به افزایش است به خاطر محدودیت زمین کشاورزی و آب تولید محصولات غذایی برای پاسخگویی به نیاز مردم به مشکل برخورده است بنابراین ناگزیر به استفاده از نهاده های کشاورزی(کود شیمیایی و آفتکش) هستیم. استفاده از آفتکش قطعا مضر است ولی در جایی که مجبور به استفاده از آفتکشها هستیم باید به نحوه و میزان استفاده توجه لازم را داشته باشیم.

امروزه در دنیا حدود 5/3 میلیون تن آفتکش استفاده می شود که 53% آن در کشورهای چین و هند مصرف می شود . بیشترین مصرف آفتکش در دنیا مربوط به کشور برزیل و پس از آن آمریکاست در کشور ما سالانه به طور میانگین 20 هزار تن آفتکش مصرف می شود.

عضو هیات علمی موسسه در ادامه گفت بدون شک کشاورزی بدون مصرف آفتکشهای شیمیایی مشکل است چرا که در کشت ارگانیک گاهی 40 تا 50% محصول را از دست می دهیم  بنابراین اجبار بایستی به دنبال راههایی باشیم که خطرات آفتکشها را کاهش دهد مثلا به سمت سمومی برویم که میزان مصرف و دوره کارنس آن پایین بوده تا باقیمانده روی محصولات به جای نگذارد و همچنین در کنار روش شیمیایی از سایر روشهای کنترل استفاده کنیم.

مروتی گفت در بحث خطرات سموم با دو دسته مسمویت مواجه هستیم مسمومیت حاد و مزمن. مسمومیت حاد زمانی رخ می دهد که مصرف کننده در معرض دز بالای سم قرار گرفته و علایم بالینی مانند آبریزش بینی سرگیجه، عدم تعادل و سردرد، حالت تهوع دارد و در حالات شدید اغما و مرگ اتفاق می افتد در این نوع مسمومیت اگر به موقع به شخص بیمار رسیدگی شود نجات پیدا می کند. مسمومیت مزمن در مرور زمان با قرار گرفتن به کرات در معرض دزهای پایین ایجاد می شود. علایم اولیه به صورت سرماخوردگیست پس از مدتی سموم محلول در آب دفع می شوند اما سموم محلول در چربی در بدن ذخیره شده و در بلندمدت سبب ایجاد اختلالات عصبی، اختلالات سیستم ایمنی، ناباروری و عقیم شدن و بروز انواع سرطانها می شود.

از آنجایی که اولویت اصلی کنترل در دنیا با سموم شیمیایی است و حتی در پیشرفته ترین کشورها نیز امکان حذف آنها وجود ندارد بنابراین بایستی با کم کردن دز مصرف و استفاده از حشره کشها با دوره کارنس کوتاه و استفاده از روشهای به زراعی خطرات آنها را کاهش دهیم برای رسیدن به این هدف نیاز به آموزش به دو دسته از افراد داریم 1- کاربران، کشاورزان و تولیدکنندگان 2- مصرف کنندگان

در مورد دسته اول ترویج وارد شده و در سالهای اخیر آموزشهای خوبی را در اختیار گذاشته . در ارتباط با دسته دوم نیز راهکارهایی  وجود دارد از جمله نشریه فنی در این زمینه چاپ شده و در سایت موسسه قرار داده شده است  روشهایی مانند شستشوی مناسب در آب و نمک، آب و سرکه، جوش شیرین، پوستگیری و سرخ کردن و پختن همگی راههای مناسبی برای کاهش باقیمانده سموم می باشد

وی در انتها گفت از سال 1380 کدکس ملی در ایران پایه گذاری شده و فائو با فرستادن سه دستگاه در این رابطه کمک به پایه گذاری آزمایشگاه مرجع باقیمانده سموم در موسسه کرده است و از آن زمان تا کنون به طور مرتب پایش روی محصولات تازه خوری و صادراتی انجام می شود تا در صورت آلودگی به آلاینده ها گزارش شود. همچنین MRL  های ملی ایجاد شده و در حال حاضر بالغ بر 15 هزار MRL  ملی روی 69 محصول و 233  آفتکش ثبت شده است . و خوشبختانه با کمک وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، موسسه استاندارد و وزارت جهادکشاورزی به سمت رعایت این استانداردها و تولید بیشتر محصولات گواهی شده پیش می رویم

 

لینک برنامه: https://telewebion.com/episode/0x1462fd28

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها