Monday, July 7, 2025
  • time : 00:00
  • Date : Sun Jul 31, 2022
برگزاری دوره آموزش ضمن خدمت « آشنایی با آفات و بیماریهای نوظهور بلوط و نحوه پیش آگاهی و كنترل(2) »

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، دوره آموزشی وبیناری ضمن خدمت «آشنایی با آفات و بیماریهای نوظهور بلوط و نحوه پیش آگاهی و کنترل» روز شنبه 8 مردادماه سال جاری توسط اداره آموزش و ترویج موسسه برای اعضای هیات علمی ستادی و مراکز استانی، محققین، کارشناسان حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.

دکتر رسول مرزبان عضو هیات علمی بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک در بخش «آشنایی با آفات و بیماریهای نوظهور بلوط و نحوه پیش آگاهی و کنترل آنها» با بیان اینکه شب پره برگخوار شمشاد به عنوان مهمترین آفت نوظهور در سال 1395 در جنگل های هیرکانی طغیان و خسارات جبران ناپذیری روی شمشادهای هیرکانی وارد کرد، افزود: بالغ بر 70 هزار هکتار جنگل های شمشاد آسیب دیدند و میلیونها شمشاد از نفس افتاد که فقط یک بار از Bt در 60 هکتار از جنگل ها شمشاد استفاده شد. بر اساس پژوهش های انجام شده یکی از مؤثرترین روش های کنترل این آفت و سایر آفات جنگلی مانند برگخوار سفید بلوط (آفت بومی زاگرس) که اکنون جنگل های زاگرس درگیر آن است استفاده از آفت کش های میکروبی خصوصا Bt است. این حشره کش که سالهاست در امریکا و کانادا برای کنترل آفات جنگلی استفاده می شود دارای سابقه درخشانی از لحاظ ایمنی زیستی و کارایی روی آفات جنگلی است، البته به شرطی که در زمان مناسب و با ابزار مناسب به کار گرفته شود.

 

 

دکتر فاطمه شفقی محقق بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی در بخش «آشنایی با آفات و بیماریهای نوظهور کینوا و نحوه پیش آگاهی و کنترل آنها» با اشاره به تغییرات آب و هوای سال‌های اخیر در ایران، مشکل کم‌آبی و شور شدن خاک‌های کشاورزی، توجه به کشت محصولات جدید را به عنوان نیازی جدی تلقی مطرح نمود. گیاه کینوا به دلیل تحمل به شوری خاک، خشکی و یخ‌زدگی، گیاهـی مناسـب بـرای رسـیدن بـه کشـاورزی پایـدار، تغذیه مناسـب و تولیـد صنعتـی است. پایش، کشف، شناسایی و ثبت آفات و بیماریهای مهم گیاه جدید و راه اندازی نظامهای مراقبت هشدار سریع و برنامه ریزی به منظور مدیریت بحران در عرصه های زراعی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. مطالعه دقیق و جامع گونه های خسارتزا و آفات، امکان برنامه ریزی جهت حفاظت و حمایت از این ذخایز ژنتیکی ارزشمند و اعمال برنامه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مدیریتی مناسب و سازگار با محیط زیست را فراهم می سازد. وی به معرفی آفات مهم کینوا که تاکنون در ایران از روی این گیاه جمع آوری شده اند و روش های مدیریت آنها پرداخت.

 

 

دکتر ریحانه براتی عضو هیات علمی بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی در بخش«آشنایی با آفات و بیماریهای نوظهور گندم و نحوه پیش آگاهی و کنترل آنها» ضمن اشاره به اهمیت گندم به عنوان مهم ترین محصول تولیدی در کشور و نقش بسیار مهمی که در سبد غذایی مردم دارد، گفت: هر عاملی که کمیت و کیفیت این محصول استراتژیک را کاهش دهد در صورت عدم کنترل می تواند امنیت غذایی را تهدید نماید. طی سالهای اخیر با توجه به تغییرات اقلیمی، مصرف بی رویه آفتکش ها و حذف دشمنان طبیعی و نیز به علت کشت در زمین های کم بازده، با افزایش خسارت آفات ثانویه در محصول گندم و بروز برخی از آن ها به عنوان آفت نوظهور مواجه بوده ایم. بنابراین لازم است تغییرات جمعیت آفات گندم تحت رصد باشد تا از غافلگیری در مواجهه با آن ها جلوگیری شود. برخی آفات گندم زمان قابل توجهی را در خاک سپری می کنند و همچنین اندازه کوچک برخی از آن ها و پنهان بودنشان در بخش های مختلف گیاه از دلایل توجه کمتر به این آفات می باشد. با توجه به پتانسیل خسارت زایی برخی آفات گندم مانند تریپس گندم، سوسک قهوه ای، سوسک سیاه، سوسک برگخوار غلات، پروانه مینوز، پروانه دانه خوار، زنبورهای ساقه خوار و برخی مگس های گندم لازم است نسبت به تغییرات جمعیتی این آفات توجه بیشتری صورت پذیرد. وی ضمن معرفی برخی از مهم ترین آفات گندم بر شناخت مراحل حساس زندگی آفت برای اعمال روش های مدیریتی تاکید کرد. همچنین روش های مدیریت تلفیقی آفات گندم و آخرین یافته های تحقیقاتی پیرامون آن، آفت قرنطینه ای گندم و روش های شناسایی و ردیابی آن مطرح شد.

 


 


 

 

 

 

 

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags