Thursday, August 21, 2025
  • time : 10:08
  • Date : Sun Aug 17, 2025
برگزاری وبینار آموزشی؛
معرفی و مدیریت بیماری‌های ویروسی مهم صیفی و سبزی
ويروس هاي گياهي از مهـم ترين عوامل ايجاد خسارت و کـاهش ميزان و کیفیت محصـولات صیفی و سبزی در بسيـاري از کشورهاي دنيااز جمله ایران به شـمار مي آيـند با توجه به اهمیت این بیمارگرها، طیبه کشاورز عضو هیات علمی بخش ویروس شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی به معرفی این عوامل در این دسته از محصولات پرداخت

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌ پزشکی کشور، وبینار آموزشی «معرفی و مدیریت بیماری‌های ویروسی مهم صیفی و سبزی» با تدریس طیبه کشاورز عضو هیات ‌علمی بخش تحقیقات ویروس‌شناسی گیاهی موسسه در سطح ملی برگزار شد.

 کشاورز گفت ويروس­هاي گياهي از مهـم­ترين عوامل ايجاد خسارت و کـاهش ميزان و کیفیت محصـولات سبزی و صیفی ازقبیل خیار، خربزه، هندوانه و کدو از خانواده کدوییان و همچنین گوجه فرنگی و فلفل از خانواده  بادمجانیان در بسيـاري از کشورهاي دنيا  از جمله ایران به شـمار مي­آيـند که دربرخی موارد کاهش عملکرد تا بیش از 90 درصد نیز گـــزارش شده است. در طی سال های اخیر نشانه­هــای زردي، مــوزائیک و پیچیدگی و ریز شدن برگ ها در بسياري از مناطق كشـت محصولات تازه ­خوری در نقاط مختلف دنيا و ایران شیوع و گسترش یافته است.

وی ادامه داد جنس و گــونــه­های مختلف از خانــواده ­هــای مختلف ویروس­های گیـاهی در بــروز علائم فوق نقش دارند. تعــداد زيــادي از ويروس­هاي قابل انتقال توسط شتـه­ Aphid-transmitted viruses  و يا سفيدبـالک­ها Whitefly-transmitted viruses باعث بروز نشانه ­هاي زردي و موزائیک در سطوح وسيعي از مزارع و گلخانه­ های محصـولات تازه ­خوری مي شوند. نکته نگران کننده این است که در میان ویروس­های گزارش شده در دو دهه اخیر در دنیا و ایران، ویروس­های قابل انتقال با سفید بالک­ها همه گیری و انتشار وسیع­تری دارند. تغییرات شرایط اقلیمی، کشت بی­رویه و توسعه کشت­های گلخا­نه­ای را می توان از عوامل افزایش جمعیت سفید­بالک­ها در اکثر مناطق دنیا و بدنبال آن افزایش میزان آلودگی­های ویروسی دانست.

عضو هیات علمی بخش تحقیقات ویروس شناسی گیاهی موسسه اشاره کرد مصرف بی­رویه سموم شیمیایی برای کنترل حشرات ناقل با هدف کنترل آلودگی خصوصا" در گلخانه­ها، خطرات جدی برای سلامت مصرف کننده محصولات تازه ­خوری، از بین رفتن حشرات مفید، بروز مقاومت در حشرات و آلودگی زیست محیطی ایجاد نموده است. لذا بکارگیری روش تلفیقی جهت مدیریت بیماری ناشی از این ویروس ها از قبیل اجرای دقیق قرنطینه با هدف جلوگیری از انتقال نشا­های آلوده به سایر نواحی، تهیه منابع سالم گیاهی (عاری از ویروس)، تهیه بذر سالم ،  بکار گیری روش های غیر شیمیایی جهت کنترل حشرات ناقل، عملیات زراعی از قبیل تغییر تاریخ کشت، جمع آوری و انهدام بقایای گیاهی آلوده، رعایت بهداشت گیاهی بویژه در گلخانه از موارد مهم در کنترل آلودگی‌­های ویروسی می باشد.

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags