به گزارش روابط عمومی سازمان تات، «محمود هوشیارفرد» عضو کمیته سلامت و ایمنی محصولات کشاورزی استان گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر، نقش آفتکشها را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی مهم خواند و گفت: محصولات کشاورزی به عنوان غذا مصرف میشوند و در حال حاضر بیش از ۹۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا با مشکل گرسنگی مواجهاند. افزایش تولید محصولات کشاورزی به عوامل متعددی از جمله مصرف کود، استفاده از ارقام مناسب، آفتکشها و مکانیزاسیون بستگی دارد. همه کشاورزان، حتی تولیدکنندگان محصولات ارگانیک، از آفتکشها استفاده میکنند.
آفتکش ها؛ ابزاری مهم برای کاهش خسارت علفهای هرز
وی افزود: آفتکشها بخشی از فرایند تولید محصولات کشاورزی هستند که با کاهش خسارت علفهای هرز، بیماریها و آفات باعث افزایش میزان برداشت محصول میشوند چرا که به طور میانگین سالانه بین ۲۶ تا ۴۰ درصد تولید بالقوه محصولات کشاورزی در اثر خسارت علفهای هرز، آفات و بیماریها از دست میرود و در صورت عدم استفاده از آفتکشها، این خسارت میتواند دو برابر شود.
هوشیارفرد با اشاره به نمونههای مشخص، ادامه داد: میزان تولید برنج که غذای نیمی از مردم جهان است، با مصرف آفتکشها تا دو برابر افزایش مییابد و گندم نیز تقریباً ۱۶۰ درصد افزایش عملکرد دارد بدون آفتکشها، بیش از ۵۰ درصد محصولات کشاورزی در اثر آفات و بیماریها از بین میروند همچنین ۷۰ درصد محصولات باغی و سبزیجات بدون مصرف قارچکشها دچار خسارت میشوند.
وی در پاسخ به این پرسش که چند درصد از پتانسیل عملکرد محصولات کشاورزی مربوط به مدیریت آفتکشها است، گفت: تحقیقات نشان میدهد حداقل ۲۵ تا ۴۰ درصد از ظرفیت تولید محصول ناشی از مصرف صحیح آفتکشها است و حفظ توان تولید نیازمند استفاده دقیق و علمی از آفتکشها است.
مشکل؛ بدمصرفی آفتکش ها و کمبود دانش کشاورزان
هوشیارفرد درباره سلامت مصرفکنندگان توضیح داد: متأسفانه در کشور ما مشکل بدمصرفی آفتکشها وجود دارد و اکثر کشاورزان دانش کافی درباره مصرف صحیح ندارند لذا مدیریت مصرف کود و آفتکشها مهمترین ابزار تضمین کیفیت محصول است که لازمه آن استانداردهای دقیق برای حفظ سلامت جامعه است.
وی افزود: برای باقیمانده آفتکشها در محصولات تازه خوری مانند سبزیجات و صیفیجات استانداردهای سختگیرانهای وجود دارد، باقیمانده زیاد آفتکش در این محصولات تهدید جدی برای سلامت مصرفکنندگان محسوب میشود.
هوشیارفرد با اشاره به آمار سازمان خواربار جهانی (فائو) گفت: سالانه در جهان سه میلیون نفر دچار مسمومیت با آفتکشها میشوند که ۲۰۰ هزار نفر جان خود را از دست میدهند در کشور ما درصدی از میوهها و سبزیجات تولید شده بیش از حد مجاز باقیمانده آفتکش دارند، هرچند کمتر از ۱۰ درصد گزارش شده است.
وی همچنین تصریح کرد: در ایران بیشتر گزارشها میزان غلظت آفتکشها را اعلام میکنند و کمتر به درصد محصولات آلوده بیش از حد مجاز (MRL) پرداخته شده است. دادههای دقیق و سیستماتیک درباره باقیمانده آفتکشها در کشور کمتر منتشر میشود، اما انجمنهای علمی گزارشاتی ارائه کردهاند.
هوشیارفرد در پایان ضمن تأکید بر ضرورت اندازهگیری مستمر و دقیق باقیمانده آفتکشها در مواد غذایی، گفت: تصمیمگیری درباره زمان و نحوه سمپاشی باید بر اساس دادههای مستند انجام شود خوشبختانه تولیدکنندگان گلخانهای به سمت کاهش مصرف آفتکشهای شیمیایی و استفاده از آفتکشهای زیستی متمایل شدهاند.
آموزش کشاورزان منجر به ارتقای کیفیت محصولات میشود
مدیریت علمی مصرف آفتکشها و رعایت استانداردهای دقیق بهعنوان اصلیترین راهکار برای تأمین امنیت غذایی و حفظ سلامت جامعه در برابر تهدیدهای مصرف بیرویه آفتکشها شناخته میشود آموزش کشاورزان، نظارت مستمر و توسعه روشهای کشاورزی پایدار، گامهای مؤثری است که میتواند به افزایش تولید و ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی کشور منجر شود.