به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، خانم دکتر فاطمه خلقتی بنا عضو هیات علمی آزمایشگاه تحقیقات گیاه پزشکی کرج سخنرانی با موضوع «سلامت غده های بذری سیب زمینی، چالش ها و راهکارها» را روز شنبه 24 مهرماه سال جاری در شبکه دانش کشاورزی ارائه نمود.
این سخنرانی که با همکاری اداره آموزش و ترویج موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، در معاونت علمی و شبکه دانش کشاورزی موسسه ترویج و آموزش کشاورزی هماهنگ شده بود در قالب سلسله برنامههای ویدیوکنفرانس انتقال دانش به روز در گستره ملی بخش کشاورزی جهت استفاده برای بهره برداران، کشاورزان پیشرو، کارشناسان پهنه و محققین سراسر کشور انجام یافت.
شیوه تکثیر رویشی در سیب زمینی انتقال بیمارگرها به ویژه بیمارگرهای ویروسی به غده های دختری را به همراه دارد به طوری که در نبود سیستم مدیریتی مناسب، پس از چند دوره کشت پیاپی، آلودگی ویروسی در توده های بذری تا 100درصد افزایش یافته و غده های بذری دچار زوال خواهند شد. بنابراین دسترسی تولید کنندگان به غده های بذری سالم از مهمترین نهاده ها در افزایش عملکرد و توسعه پایدار در زمینه تولید سیب زمینی است. رسیدن به این هدف نیازمند برنامه و سیستم مشخصی برای ساماندهی به چرخه تکثیر بذر و در پایان تولید غده های بذری سالم و گواهی شده است. بر اساس استاندارد ملی سلامت تولید غده های بذری، همه مراحل این چرخه شامل تایید پیمانکار و انتخاب زمین، کاشت، داشت و برداشت مشمول مقررات و دستورالعملهای ویژه است. این استانداردها در طبقات بذری پایه و مادری بسیار سختگیرانه و نیازمند انجام آزمونهای آزمایشگاهی برای گواهی بذر بوده ولی با گذشت زمان از تکثیر بذر و به سمت طبقه گواهی شده، استاندارد آسانتر شده و تنها به علائم شناسی در بازدیدهای مزرعه و مشاهدات چشمی بسنده میشود. براساس استانداردهای ملی سلامت غده بذری در ایران، در مجموع میزان آلودگی به ویروس PVY مهمترین عامل تعیین کننده کلاس بذری و آزمون های سرولوژیکی به ویژه DAS-ELISA مهمترین آزمون تشخیصی در فرایند کنترل و گواهی بذر سیب زمینی است. اعمال قوانین و دستورالعمل های مصوب سیستم گواهی در زمینه پیشگیری و حذف منابع آلودگی به ویژه آلودگی های ویروسی از اهمیت حیاتی برخوردار بوده و تولید غده های بذری گواهی شده را در انتهای چرخه تولید تضمین میکند.

