به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، وبینار آموزشی «مدیریت بیماری های ویروسی» با تدریس دکتر رضا پوررحیم و دکتر محمود معصومی، اعضای هیات علمی بخش تحقیقات ویروس شناسی روز دوشنبه 10 مردادماه سال جاری توسط اداره آموزش و ترویج موسسه برای اعضای هیات علمی، محققین، کارشناسان و بهرهبرداران حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.
دکتر پوررحیم با تاکید بر اینکه سیب زمینی از محصولات راهبردی و مهم زراعی در ایران محسوب شده و در تامین نیاز غذایی مردم جایگاه ویژه ای دارد، بیماریهای ویروسی را به عنوان یکی از عوامل محدودکننده تولید آن برشمرد. وی در این سخنرانی، به معرفی دستاوردها و روش های کنترل بیماریهای ویروسی سیب زمینی را که جهت کاهش خسارت ناشی از این بیماریها تدوین و ارائه شده است، پرداخت. همچنین روش های مختلف انتقال بیماریهای ویروسی؛ انتقال مکانیکی ویروس های PVX و PVS و روشهای ممانعت از این انتقال؛ شته ها و روش های انتقال پایا و ناپایا در ویروس های مهمی مانند PVY و PLRV و راهکارهای ارائه شده برای کاهش میزان انتقال ویروسها توسط شته ها شرح داده شد. در ادامه مخاطبین با اهمیت منابع آلودگی (مایه آلودگی) ویروس در مزارع سیب زمینی آشنا شده و روش های حذف و کاهش این آلودگیها در مزارع تشریح گردید.
دکتر معصومی با اشاره به اهمیت بیماریهای ویروسی گندم گفت: گندم به بيش از 40 ويروس گياهي مختلف آلوده میشود. در ايران تاكنون تعدادی از این ویروسها گزارش شدهاند ولی تنها چند ویروس روی گندم نان اهمیت اقتصادی پیدا کرده است. ويروس كوتولگي زرد جو، ويروس كوتولگي زرد غلات، ويروس موزاييك رگهاي گندم، ويروس موزاييك زرد نواري جو، ویروسهای زیانبار در ایران محسوب می شوند. از اين ميان مهم ترين و گسترده ترين آنها ويروس هاي گروه كوتولگي زرد جو و WSMV هستند. چند ويروس دیگر که در ایران گزارش شده که بطور طبیعی و آزمایشگاهی گندم را آلوده می کنند ولی در حال حاضر اهميت اقتصادی ندارند. راههای کنترل ویروس های گندم مبتنی بر رفتار ناقلین است. بطور کلی اگر در پاییز کشت گندم حد ممکن با تاخیر انجام شود و همینطور در مورد ویروس هایی که با ناقلین خود رابطه پایا دارند ضدعفونی بذر با حشرهکش های مناسب مانند گاچو انجام شود ویروس های مذکور تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می کنند.

