به گزارش روابط عمومی موسسه، وبینار آموزشی با عنوان «آفات و بیماریهای زیتون» توسط دکتر مریم خضری و دکتر سمیرا پیغامی، اعضاء هیات علمی بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی و دکتر علی محمدپور عضو هیات علمی بخش تحقیقات حشرهشناسی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور روز دوشنبه 13 شهریورماه سالجاری تدریس شد. این وبینار توسط اداره آموزش و ترویج موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای هیات علمی، محققین، کارشناسان و بهرهبرداران حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.
زیتون (.L Olea europea) درختی همیشه سبز از خانواده Oleaceae است که قدمت 6000 تا 8000 ساله دارد. میوه و روغن زیتون مصرف خوراکی دارد و اثرات دارویی روغن و برگ آن در سلامتی انسان از زمانهای قدیم شناخته شده است. مقاومت به شوری خاک و کم آبی، دارا بودن برگ های ضخیم، تاج گسترده و سیستم ریشهای منشعب، آن را به عنوان گیاهی منحصر به فرد، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، بدل نموده است. تنشهای زیستی و غیرزیستی میتوانند تولید و کیفیت میوه و روغن زیتون را تحت تاثیر قرار دهند. از مهمترین بیماریهای باکتریایی زیتون میتوان به دو بیماری گال باکتریایی و سندروم زوال سریع زیتون اشاره نمود که هر دو خسارت زایی بالایی داشته و منجر به نابودی درختان زیتون می شوند. خوشبختانه تاکنون بیماری سندروم زوال سریع زیتون از ایران گزارش نشده است، اما در سالهای گذشته بیماری گال باکتریایی به صورت محدود در برخی از نهالهای وارداتی مشاهده شده که همه موارد گزارش شده، با نظارت سازمان حفظ نباتات کشور امحاء شدهاند. لکه طاووسی، آنتراکنوز، پژمردگی ورتیسلیومی، پوسیدگیهای آرمیلاریایی و فیتوفترایی از مهمترین بیماریهای قارچی زیتون هستند که در سالهای گذشته از کشور گزارش شدهاند. مدیریت بیماریهای قارچی و باکتریایی زیتون، با توجه به ماهیت بیماری و زیستشناسی عامل بیماری زا، میتواند به صورت تلفیقی از روشهای مختلف از قبیل رعایت بهداشت باغ و ابزارآلات کشاورزی، روشهای زراعی، استفاده از ارقام مقاوم و مبارزه شیمیایی باشد اما مهمترین اصل در جلوگیری از ورود عوامل بیماری زای باکتریایی زیتون، رعایت موازین قرنطینه گیاهی است.