به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياهپزشكي كشور، برنامه رويش با عنوان «مدیریت آفات مهم کلزا» با حضور امیر محسنی امین عضو هيات علمي بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی از شبكه آموزش سيما پخش شد.
محسنی در این برنامه ابتدا به اهمیت عملیات پیش از کاشت در مدیریت آفات کلزا پرداخت و گفت: عدم کاشت کلزا در زمینهای بسیار سبک به خاطر کاهش تنش آبی، انجام آزمون خاک و تامین عناصر غذایی پتاسیم، فسفر، کود نیتروژنه (اوره) وسایر کودهای خاک کاربرد، تقسیط کود نیتروژنه به 3-2 قسمت (یک قسمت همزمان با مصرف کودهای پتاسیم و فسفر به صورت خاکبرد و 3-2 قسمت بصورت سرک در طول فصل داشت تا قبل از گلدهی)، انتخاب رقم مناسب برای منطقه با تاکید بر ارقام زودرس و نسبتا مقاوم به آفات غالب منطقه، رعایت دقیق تاریخ کاشت در هر منطقه و پرهیز از تاخیر در کاشت در این مرحله از اهمیت زیادی برخوردارند.
وی ادامه داد: در مرحله داشت آبیاری به موقع مزارع و پخش کود اوره باقیمانده در 3-2 مرحله بصورت سرک در بهمن یا اسفند، حداکثر تا نیمه فروردین و پرهیز از مصرف کود اوره در زمان گلدهی بایستی مورد توجه قرار گیرد.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی از ککها، زنبور آتالیا و پرندهها به عنوان آفات مهم اول فصل یاد کرد و گفت: در بعضی از مناطق مانند استان گلستان، در مراحل اولیه ظهور برگ ها، خسارت کک ها قابل توجه است که برای مدیریت آن باید ضدعفونی بذر و کاشت به موقع صورت گیرد. زنبور آتالیا در برخی از مناطق کشور از جمله استان آذربایجان غربی در برخی از سال ها خسارتزا بوده است. در ارتباط با پرندهها نیز مهمترین راهکار مدیریتی کاشت به موقع محصول و قوی شدن گیاه قبل از حمله پرندگان، و استفاده از روش های مختلف برای فراری دادن پرندهها میباشد.
محسنی برای کنترل شته مومی کلم به عنوان آفت وسط فصل مزارع کلزا تصریح کرد: کاشت ارقام مقاوم به آفت، اجرای عملیات قبل از کاشت، سمپاشی نقاط آلوده با استفاده از سموم توصیه شده توسط سازمان حفظ نباتات در مراحل رزت و ساقه دهی به منظور جلوگیری از گسترش آفت به سایر نقاط مزرعه و پرهیز از سمپاشی سراسری مزرعه موثر است.
وی افزود: برای مدیریت سوسکهای گردهخوار ریز نیز چنانچه در زمان هجوم این سوسک ها، بیش از 30 درصد گل های کلزا باز شده باشند، خسارت این سوسک ها قابل توجه نخواهد بود زیرا سوسکها از گرده تغذیه میکنند. در صورتیکه در زمان هجوم این سوسکها به مزرعه کلزا، درصد پایینی از گلها باز شده باشند، سوسک ها بخاطر نبود گرده گل، از اندام های زایشی نظیر پرچم و مادگی تغذیه و خسارت آنها اقتصادی خواهد بود. بنابراین مهمترین راهکار مدیریتی این آفات کاشت گیاهان زودرس (زودگل) است.
عضو هیات علمی موسسه از سنک بذرخوار کلزا به عنوان آفت آخر فصل یاد کرد و گفت: این آفت با جمعیت چند میلیونی در آخر فصل ظاهر می شود. خسارت آفت به دو صورت قابل توجه است. نخست به کلزا و پس از برداشت محصول با هجوم به مزارع مجاور موجب نابودی محصول در این مزارع خواهد شد. راهکار مدیریتی آفت شامل کاشت به موقع محصول، نصب کارتهای چسبنده زرد در حاشیه مزارع و سمپاشی آن در صورت شکار حشرات کامل توسط تلهها، حذف علفهای هرز میباشد.
مشاهده کامل برنامه از طریق لینک: https://telewebion.com/episode/0x12f34015
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید