به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تبسم قطبی عضو هیات علمی بخش تحقیقات ویروسهای گیاهی در گفتگو با خبرنگار ایانا ضمن بررسی چالشها و راهکارهای مدیریت بیماریهای ویروسی در مزارع کاهو گفت: باید اقدام به کنترل سریع حشرات ناقل به دلیل نقش بسیار مؤثر آنها در انتقال ویروسها، هنگام شروع افزایش جمعیت این ناقلان صورت گیرد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با بیان اینکه موزاییک کاهو یکی از اصلیترین بیماریهای ویروسی کاهو است؛ توضیح داد: این ویروس به شدت از طریق بذر کاهو منتقل شده و میتواند به صورت مکانیکی، از طریق بقایای گیاهان آلوده و حشرات ناقل منتقل شود.
وی ادامه داد: گیاهان آلوده و دارای علائم، کانون اصلی آلودگی به ویروس بوده و شتهها به عنوان ناقل، ویروس را منتقل میکنند.
قطبی با اشاره به اینکه استفاده از بذر سالم و گواهیشده، اجتناب از کشت کاهو در نزدیکی مزارع آلوده و کنترل جمعیت حشرات ناقل از مهمترین اقدامات پیشگیرانه بوده و روشهایی مانند استفاده از روغنهای معدنی، مالچهای پلیاتیلنی انعکاسی و کارتهای چسبناک میتواند به کاهش حشرات ناقل ویروس کمک کند؛ افزود: باید توجه داشت که استفاده غلیظ و بیش از حد روغنهای معدنی در شرایط گرم ممکن است به گیاه آسیب برساند.
وی ضمن این توصیه که تا حد امکان باید از استفاده آفتکشهای شیمیایی پرهیز شده و به جای آن حشرهکشهای گیاهی و روشهای کنترل بیولوژیک به کار گرفته شود؛ افزود: رعایت فاصله بین زمان استفاده از حشرهکش تا زمانی که محصول قابل برداشت بوده و آفتکشها بر روی آن تا حد قابل اطمینانی از بین رفته نیز بسیار مهم است.
قطبی با اشاره به تجربه موفق مدیریت بیماری لکه پژمردگی گوجهفرنگی در مزارع کاهو بیان کرد: با آموزش کشاورزان و معرفی روشهای مدیریت درست، شیوع این بیماری در عرض چند سال به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد.
وی افزود: مصرف بیرویه آفتکشها و قارچکشها در مزارع نه تنها تاثیری بر مدیریت بیماری ویروسی ندارد، بلکه باعث تضعیف گیاه و افزایش حساسیت آن به آلودگی میشود.
این محقق ویروس شناس با اشاره به اینکه تمامی دستورالعملهای مدیریت بیماریهای ویروسی، قارچی و تغذیهای کاهو به صورت منابع علمی و دستنامه منتشر شده در سایت موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و تالار ترویج کشاورزی موجود است؛ استفاده از این منابع را به کشاورزان توصیه کرد.
وی با بیان اینکه تحقیقات درباره بیماری ویروسی تورم رگبرگ کاهو همچنان ادامه دارد؛ اظهار امیدواری کرد نتایج این مطالعات به کاهش مصرف آفتکشهای شیمیایی و ارتقای امنیت غذایی کشور کمک کند.
لینک خبر: https://www.iana.ir/fa/tiny/news-128606
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید